ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

TİREBOLU

TİREBOLU İLÇE TANITIM
tirebolu
giresun tirebolu
tirebolu giresun
 Harşit Çayı ile batısında denize dökülen Özlüce Deresinin arasında kalan derin vadilerden ve bu vadileri kaplayan kesif ormanlarla örtülü dağlık sahadan ibarettir. Bu dağlık arazi Harşit Çayı ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır. İlçenin en yüksek yeri güney batısındaki Akılbaba tepesidir (2184 m). Doğu Karadeniz sahil şeridinde yer alan ilçemiz, çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Kıyıda % 5-10 arasında bulunan eğim, iç kesimlerde % 45’i bulmaktadır. Arazilerin tamamı eğimlidir. Bölgede alüvyon arazi fazla yer tutmaz. İlçemiz genellikle dağlık olup, dağlar kıyıya paralel olarak uzanmıştır. Güney kesiminde yer alan Doğu Karadeniz sıra dağları içerisinde 130 km. uzunluğundaki Giresun dağları en yüksek kesimi oluşturur. 
cek nitelikli eleman yetiştirmek üzere örgün ve uygulamalı eğitim yolu ile çıraklık ve yaygın mesleki eğitim vermektedir. Eğitim alanları Talepler göz önüne alınarak belirlenmekte ve farklı 130 meslek dalında programlar uygulanabilmektedir. 4. Özel Öğretim Kurumları: İlçemizde üç özel dershane,2 özel öğrenci yurdu ile bir motorlu taşıtlar sürücü kursu bulunmaktadır. İlçemizde Giresun Üniversitesine bağlı olarak 1994 yılında hizmete açılan, “İşletme”, “Muhasebe” ve “Banka ve Sigortacılık” olmak üzere 3 dalda eğitim öğretim vermekte iken 2002-2003 eğitim öğretim döneminde “Pazarlama” bölümü de hizmete giren 2 Yıllık Tirebolu Meslek Yüksekokulunda 2004-2005 eğitim öğretim döneminde 13 Öğretim Görevlisi ile dışarıdan görevlendirilen 
 Bedreme Kalesi, gümüş şehri Argyria'yı korumakta idi. Kale Harşit Çayının ağzından 5 km güneyde olup, çayın sağ sahiline yakın bir yerde bulunmaktadır. Bedreme Kalesi düz, fakat yüksek ve geniş bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Kalenin kürtün hakimi Çepni Beği Melik Ahmed Beğ tarafından Rumlar'dan alındığı bilinmektedir. Köklü bir tarih yapısına sahip olan Tirebolu'da bir çok tarihi çeşme bulunmakta. Çatal Çeşmesi, Gacan Çeşmesi, Selimağa Çeşmesi, Siyamoğlu Çeşmesi, Nalb zade Mehmed Tevfik bey tarafından yaptırılan imamdüzü ve Karahasan zade Hasan kapudan tarafından yaptırılan Orta çeşme bu değerli eserlerden bazıları. Tirebolu'daki eski konakların bazılarının 120-130 yılında olduğu söylenmekte. Bu evlerin bulunduğu sokaklarda tarihi buram buram hissetmek mümkün. 
 Yeniköy camii, 1880 yılına ait minaresi ile Çarşı Cami ve Belediye Hamamı, kıyıya yakın küçük bir adacığın üzerindeki taş ekmek fırını Tirebolu'nun görülmeye değer tarihi miraslarından sadece bir kaçı. Özelliğini kaybetmemiş kemer köprüler, tarihi evler çokça mevcut olup, bu eserler turizm potansiyelini artır maktadır. Yine Yılgın plajının açığında antik çağdan kaldığı sanılan fırın taşı ve delik taşı da dikkate değer eserlerdendir.Yörede, yayla turizmini canlandırmak amacıyla Kazık-beli, Güvende, Yaşmaklı, Ağaçbaşı gibi yaylalarda şenlikler düzenlenmekte, yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi görülmektedir. Av turizmi yönünden de Karadeniz'in tipik yörelerindendir. Ördek, sülün, keklik gibi av hayvanlarının barındığı ilginç yerlere rastlamak çoğunlukla mümkündür. 
olması ve ana ürünün fındık olması nedeniyle fındık üretiminin düşük olduğu yıllarda bölgede iktisadi bir durgunluk söz konusu olmaktadır. Bu nedenle tarımda ürün çeşitlendirilmesine gidilmesinde büyük fayda vardır. Yapılan araştırmalar sonucu ipek böcekçiliği, arıcılık, besicilik, çilek yetiştiriciliği, sebzecilik, sebze fidesi yetiştiriciliği, seracılık yapılmasının uygun olacağını göstermektedir. İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde 1994 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonucu özellikle kivi, çilek ve örtü altı (sera) sebzecilik yetiştiriciliğinde belli bir mesafeye varılarak meyveleri alınmaya başlanmıştır. Proje doğrultusunda destekleme çalışmalar devam etmektedir. Tarımsal faaliyetler İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından koordine edilmekte olup, ayrıca T.C.Ziraat Bankası ve 4 adet Tarım Kredi Kooperatifi de tarımsal faaliyetleri desteklemektedir
 Tarımsal alanda olduğu gibi hayvancılık alanında da potansiyel yeterince değerlendirilememektedir. Hemen hemen orman alanları dışındaki tüm araziler özel mülkiyet kapsamı dahilinde bulunmasına rağmen ne mera hayvancılığı ne de ahır hayvancılığı yeteri kadar gelişme gösterememiştir. Bu nedenle hayvancılığın gelişmesinde, ürünlerin pazarlamasını ve işlenmesini sağlayacak kooperatif ve tesislerin kurulmasına ihtiyaç vardır. İlçemizdeki hayvan varlığı yaklaşık olarak aşağıda gösterilmiştir. KOYUN 3.000 SIĞIR 2.950 AT 25 KATIR 2.000 ARI KOVAN SAYISI 4.000 SU ÜRÜNLERİ : İlçemizde su ürünleri üretimi yaklaşık olarak aşağıda gösterilmiştir. CİNSİ İSTİHSAL EDİLEN : CİNSİ İSTİHSAL EDİLEN : MEZGİT 34.500 Kg BARBUN 700 Kg İSTAVRİT 28.500 Kg SARGAN 30.000 Kg HAMSİ 35.000 Kg PALAMUT 4.000 Kg
 İlçe merkezimiz, Giresun iline 45 km., komşu ilçelerden Espiye ilçesine 10 km., Görele ilçesine 17 km., Doğankent ilçesine 33 km., Güce ilçesine 22 km. uzaklıkta olup, yolları asfalttır. İlçe merkezinin köylerle olan ulaşımı gerek arazi yapısı, gerekse yerleşim yerlerinin çok dağınık olması nedeniyle bu güne kadar tatmin edici seviyeye ulaştırılamamıştır. Aşırı yağışlar sonucu köy yollarımızın bir kısmı kardan, bir kısmı da heyelan nedeniyle kapanmaktadır. Bütün köylerimizde elektrik ve telefon vardır. Köylerimizde 10.605, merkezde 6.942 olmak üzere toplam 17.547 elektrik abonesi; İlçe merkezi ile Demirci ve İstiklal Mahallelerinde bulunan toplam 4.984 hat kapasiteli 3 santralde 4.380 bağlı telefon abonesi, muhtelif köylerdeki toplam 6.822 hat kapasiteli 14 santralde ise 5.917 bağlı telefon abonesi mevcuttur. Köylerimizde projeli veya projesiz kanalizasyon bulunmamaktadır. Akıt sular ferdi fosseptik çukurlara akıtılmaktadır. İlçe merkezinde PTT kuruluşu olup, 13 personel ile hizmet vermektedir. Köylerimizde PTT şubesi ve Acenta yoktur. İlçemizde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşu bulunmamaktadır. İlçemize günün her saati Giresun ve Diğer İller ile sürekli ulaşım mevcuttur. Giresun İl Merkezine uzaklığı yaklaşık 38 km.’dir. İlçemize Karayolu ve Trabozon Hava Limanı kullanılarak ulaşım sağlamak mümkündür 
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır. Kent beslenmesinde balık, mısır ve karalahananın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Giresun'da fasulye, ka-ralahana gibi sebzeler kurutularak ya da tuzlanarak kışa saklanmaktadır. Bunlar kış aylarında ya "mıhlama" adıyla kavrularak sıcak değerlendirilmekte, ya da diğer kışlık yiyeceklerle türlü yapımında kullanılmaktadır. Kiraz ve yağsız peynir tuzlanarak kışa saklanırken; kimi balıklar da tuzlanarak yaza saklanır. Pancar çorbası, mısır dolması, pancar diblesi, kiraz tuzlaması, fasulye turşusu, ısırgan yağlaşı ve mısır ekmeği şehrin özgün yemeklerinin başında gelir. 
 Malzemeler. l kg.barbunya, 2 baş soğan, 2 kaşık tere yağı, l,5 su bardağı pekmez.Yapılışı : Barbunya yıkanır ve l gün suda bekletilir.2 baş soğan ince doğranır ve yağda pembe kızartılır.Faulye ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.Sonra kepce ile karıştırılarak ezilir. Püre oluncaya kadar ezmeye devam edilir.(Şimdi mikserlede yapılır) Ateşten indirilir ve biraz soğuması beklenir. Hurma pekmezi içine karıştırılır ve servis yapılır. YAĞLAŞ: Kara kazan önce cember ocaklıkta ateşin üstüne asılır. İçine bir miktar tereyağı konarak iyice eritilir, kişi sayısına göre su ilave edilir. Bir miktar tuz eklenir.Su kaynamaya başlarken içine gün darısı unu karıştırılarak yavaş yavaş ilave edilir.Karıştıma işlemine kıvam koyulaşana kadar devam edilir. Sıcak sıcak içilir.