ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA
-
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
ALUCRA

























Alucra'nın yerleşim tarihi Hitit'lere kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizans' lılar bölgede sırasıyla hakimiyet kurmuşlardır.
M.S.391 yılında Alucra Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. Yüzyılda ise Maveraünnehir 'den gelen Oğuz boylan Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
1071 Malazgirt zaferinden sonra Alucra ve çevresi Selçuklular tarafından fethedilmiş, Merkezi Trabzon'da bulunan Danışmend Beyliğinin idaresine verilmiştir. Bölge Bizans ve Mengüçler arasında bu dönemlerde birkaç kez el değiştirmiştir.
Osman oğulları Anadolu birliğini kurunca, Alucra da bu beyliğe katılmış oldu. Akkoyunlu Devleti Alucra'yı bir dönem topraklarına kattı. Ancak Fatih Sultan Mehmet Han bu bölgeye sefer düzenleyerek geri aldı. Otluk beli savaşından sonra da Alucra bölgesi tamamen Osmanlı İdaresinde kalmış oldu. Aluç ağacının çok olması dolayısıyla bu dönemde ismini aldığı sanılmaktadır.
Anadolu'da çıkan celali isyanlarından Alucra da etkilenmiştir. Bu bölgedeki isyancılar Kuyucu Murat Paşa tarafından sindirilmiştir.
1 nci Dünya savaşında Alucra'da bir cephe oluşturulmuş, cephe komutanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK karargahını bugünkü Çakmak köyünde kurmuştur. Halen bu köyde bir şehitlik mevcuttur.
İdari Tarihçesi:
1876 yılına kadar Mindeval ve Kovata adında iki nahiye olarak idare edilen Alucra, bu tarihten sonra Şebinkarahisar Mutasarrıflığa bağlı bir ilçe olmuştur. İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köylerinde zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir.
1933 yılında Şebinkarahisar'ın da ilçe olması dolayısıyla Alucra Giresun İl 'ine bağlı bir ilçe olmuştu
Bitki Örtüsü Ve Ormanlar
Alucra yöresi, bitki örtüsü bakımından yayla iklimi özelliğini taşır. Dağların kuzey yamaçları ağaçlarla kaplı iken, güney yamaçları daha sade görünüşlüdür.
Yörenin karakteristik bitki örtüsü, ormanlar ve geniş otlaklardır. Ormanlık alanlar; merekeze yakın yerlerde çam ağaçları şeklinde olurken, Zilovacık'ı gibi daha yüksek yerlerde yerini köknar ağaçlarına bırakır. Muhtelif yerlerde hiç bir ticari değeri olmayan fındık da yetişir. İlçe merkezindeki başlıca ağaç cinsi kavak (selvi) ağacıdır.
Bölgenin en önemli ormanları Tohumluk, Zilovacık, Çalgan, Boyluca ve Aralıktepe ormanlarıdır.
Yayla düzlüklerinde geniş otlaklar uzanır. Gavur Dağları eteklerindeki otlaklar, büyükbaş hayvancılık için önem arzeder.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yağız azlığı ve yaz kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır. Meyvecilik hemen hemen hiç yoktur.
CelecoşGerekli Malzemeler :- Su- Yağ- Nane- Kavurma- Bayat ekmekYapılışı:Bayatlamış olan ekmekler yağda kızartılır. Kavurma ve et yağla karıştırılıp üzerine nane ekilir. Üstüne istenilen çorba miktarınca su konulur. Su kaynadıktan sonra, kaynamış olan sudan biraz alınır ve süzme ile karıştırılır ( ayrandan yapılan süzme, kaynar su ile ezilir). Kızarmış ekmekler, yemek tabaklarının içine doğranıp hazırlanan çorba (celecoş) üzerine konulup servis yapılır.Haşil (Keşgeg)Gerekli Malzemeler:- Tereyağ- Gendüme- Et (Tavuk eti olması yeğlenir)Yapılışı: Kızgın tereyağına gendüme, et ve uygun miktarda su katılarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra, kıvamını buluncaya kadar ağaçtan yapılmış geniş ağızlı sopalarla karıştırılır.Ekmek MakarnasıGerekli Malzemeler:- Su- Yağ- Şeker- Ekmek- ÇökelekYapılışı: Ekmek, düzenli bir şekilde eşit küçük parçalara ayrilir. Bu parçalar tepsiye döşenir. Daha sonra üzerine kizgin yag, sicak su ve şekerden mürekkep karişim dökülür ve yine üzerine çökelek serpilerek servise hazir hale getirilir. Turşu MihlasiGerekli Malzemeler:- Yağ- Fasulye- Lahana- Domates- Yumurta- SoğanYapılışı: Kızgın yağ içerisinde ince doğranmış soğan kavrulur. Bunun üzerine yine ince doğranmış fasulye, lahana, domates ileva edilip karıştırılmak suretiyle bir müddet pişirilir. Sonra yumurtalı ıspanakta olduğu gibi yumurtalar, turşu mıhlasının üzerinde dağılmadan toplu kalacak şekilde kırılarak bir taşım daha kaynatılır ve ateşden indirilerek servise hazır hale getirilir. Cicil PilavıGerekli Malzemeler:-Su-Tereyağ-Kavurma-Cicil (özel yetiştirilen cicil çekişmişinin çekilmişi)Yapılışı: Küçük bir tencerede biraz su kaynatılır. Su, çok fazla kaynamadan sayıltılarak (elle karıştırılarak) yıkanan cicili suya attıktan sonra bir miktar da kavurma atılır. İyice karıştırılarak pişirilir. Üzerine tereyağ eritilip dökülür ve servise sunulur.Hacer PilavıGerekli Malzemeler:-Su-Yağ-Kavurma-Hacer (bir tahıl türü)Yapılışı: Hacer seçildikten sonra yıkanır. Daha sonra kaynamakta olan suyun içine atılır. İçine kavurma ilave edilir. Piştikten sonra üzerine kızdırılmış yağ dökülür .(Hacer pilavının diğer pilavlar gibi olmayıp, biraz sulu olma özelliği vardır). TohuratmaGerekli Malzemeler:-Şeker-Yumurta-Ağuz sütüYapılışı: Ağuz sütü, dibi yalanmış tepsiye dökülür. Kırılmış iki yumurta da karıştırılır. Daha sonra fırında ya da hafif ateşte kızartılır. Kızardıktan sonra dilimlenip üzerine şeker ekilir.ÖmeçGerekli Malzemeler:-Yağ-Şeker-Bayat ekmekYapılışı:Bayat ekmek, elde ufak ufak parçalandıktan sonra kızgın yağda kavrulurken üzerine sinme şekeri serpilir ve en son çok az miktarda su dökülerek ufalanan ekmek parçalarının yumuşaması sağlanır ve servise sunulur.