ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

GÜCE

Güce Giresun merkeze 55, sahile 14 km mesafede 4 mahalleden oluşan Giresun iline bağlı bir ilçedir. Rakım 340 metre olan ilçe merkezi arazi yapısı ile özdeş doğal güzellikleri meşhurdur. İlçeye 15 köy bağlı bulunmaktadır. Ağaçbaşı yaylası görülmeye ve gezmeye değer güzellikler taşımaktadır. İlçeye bağlı Boynuyoğun köyü Türk boylarının Anadoluya dağıldığı oba yerleşimi oluşu nedeni ile Türk Tarihi açısından önemli bir yer teşkil eder. Ayrıca Osmanlı - Rus savaşlarının yaşandığı son cephe oluşu, savaş sırasında kullanılan istihkamların bugün dahi bozulmadan durması, H.Hamdi Paşa komutasındaki Karadeniz gönüllü müfrezesinin kahramanlıklarının açık kanıtı gibidir. İlçede tarihi yaşamak açısından taş döşeli ipek yolları, çeşmeler, 7 değirmenler, kilise kalıntıları, hanlar, Şaban kalesi tarihi Karadeniz evleri ve serenderler görülmeye değer tarihi güzelliklerdir.
Güce İlçesi
GÜCE İLÇE TARİH VE COĞRAFYA
İLÇENİN TARİHİ ve COĞRAFİ YAPISI 1
- Tarihi Yapısı : Giresun İli, Tirebolu İlçesine bağlı bir belde iken, 20.05.1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla, Giresun İli’nin bir ilçesi olmuştur.
 5 Ağustos 1991 tarihinde faaliyete geçmiştir. İlçemiz hakkında elimizde yeterli kaynak ve veriler bulunmamakla birlikte, Osmanlıların kuruluş yıllarında Güce’nin yerleşim alanında Alahanas adlı bir idari birimin varlığı dikkat çekmekte, bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğu bölgedeki kilise kalıntılarından anlaşılmaktadır.Güce kelimesinin Türkçe’de çetin, meşakkatli, sarp yalçın,yorucu,külfetli,sorunlu,zahmetli , anlamlarına gelmektedir. İlçe ve bağlı köylerdeki yerleşik halkın büyük çoğunluğu Gümüşhane ili Torul ve Kürtün ilçesine bağlı köylerden gelerek yerleşmişlerdir.(Kemaliye mahallesinde ikamet
Resim
eden vatandaşların büyük çoğunluğunun Torul İlçesi Sapmaz Köyünden gelerek buraya yerleştikleri ve halen bölge ile bağlarının devam ettiği buna örnek teşkil etmektedir.) Yöre halkının yaz sezonlarında yaylaklamak amacıyla Gümüşhane ile sınır teşkil eden yüksek yaylalara gittikleri görülmektedir. 2- Coğrafi Yapısı : a) Konumu : Doğu Karadeniz bölgesinde, Giresun İlinin bir ilçesi olup, kuzeyde Tirebolu ilçesi ,doğusunda Tirebolu ve Doğankent İlçesi, batısında Espiye İlçesi, güneyinde Gümüşhane ili Kürtün İlçesi ile çevrilidir. İlçemiz Giresun-Trabzon sahil karayolundan 15 Km. içeride olup, 345 m. rakımda, ilçeye bağlı köylerin merkezi yerinde sayılacak bir konumda olup, köyler ve merkez genel olarak engebeli ve meyilli arazi yapısına sahiptir.
 Güce-Giresun İl Merkezine 50 km. uzaklıkta, komşu İlçeler olan Tirebolu’ya 21 Km. Espiye İlçesine 17 Km. uzaklıktadır. b) Yüz Ölçümü : Miktar (Ha) : % Oranı : Merkez Mahalle 3.695 Kemaliye Mahallesi 5.786 Tevekli Mahallesi 3.812 Giyimli Mahallesi 6.890 Köyler 167.000 Ormanlık Alan 7.048 Açık Alan 11.565 TOPLAM 205.796 İlçemizin Karadeniz iklimi kuşağında yer alması dolayısıyla, ılıman bir iklim kuşağında yer aldığından, yağış her mevsime dağılmış ve yeterli olduğundan, İlçe toprakları bitki örtüsü yönünden zengindir. İlçede 19.332 Ha. Orman ve çalılık arazi mevcut olup, belli başlı ağaç türleri; Kestane, Kızılağaç, Meşe, Kayın, Göknar, Sarıçam ve Ladindir. b) İklim ve Meteorolojik Göstergeler : Güce İlçesi Karadeniz iklim kuşağı içerisinde yer alması dolayısıyla, ilçede ılıman bir iklim hüküm sürmektedir. Her mevsim bol yağışlıdır.
Bu nedenle İlçe toprakları bitki örtüsü yönünden zengindir. c) Dağlar, Ovalar, Akarsular ve Göller : İlçemiz genellikle meyilli bir arazi yapısına sahip olup, Gelevera deresi ve Özlüce deresi önemli akarsularıdır. Doğu Karadeniz Dağlarının batıya doğru uzantısı olan Giresun Dağlarında yer alan Ciritlik tepesi (2.120 m.), Çaldağı, Alitepe, Pehlivantepe, Şıhtepe, Civiltepe, Gürcütepe, Hambartepe gibi yüksek tepeler mevcuttur. Tarihi ve Turistik Yerler : İlçemiz dahilinde belirli nitelikte tarihi ve turistik yer bulunmamaktadır. Ancak, İlçemiz halkının yaz aylarında çıktığı yaylalarımız dağ ve yayla turizmi açısından tanıtımı yapıldığı takdirde önemli yer tutabilir.
Gerek İlçemiz merkezi, gerekse yaylalarımızda turistik tesis bulunmamaktadır. Özel Kutlama Günleri : Milli ve dini bayramlar dışında, İlçemize ait özel kutlama günleri ve kurtuluş günü yoktur. Çevre : İlçemiz doğal güzellikleri ve temiz havası ile ülkemizin en güzel ilçelerinden biridir. Son yıllarda diğer ilçelerde olduğu gibi çevre ile ilgili sorunlar ilçemizde de yaşanmaktadır. İlçemizde tarım ürünlerindeki zararlılara karşı kullanılan zirai mücadele ilaçları su kaynaklarında ve derelerde kirlenmeye sebep olmaktadır.  EKONOMİ
 İlçenin dışarı ile bağlantıları kara yolu ile olup, Giresun il merkezine 57 km. uzaklıkta bulunan ilçe, Espiye ilçesine 21 km., Tirebolu ilçesine 22 km. mesafededir. Giresun -Trabzon 010 no lu Devlet karayoluna 15 km. uzaklıkta bulunan ilçenin yolu, tek şerit asfalttır. İlçenin tüm köylerinde yol olup, tamamı sıtabilize ve ham yoldur. Son yıllarda betonlaşma çalışmaları sürdürülmektedir. Ekonomik yapı çoğunlukla fındık tarımına, hayvancılığa, arıcılık ve ormancılığa dayanır. Fındığın yanı sıra, halk kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla mısır,sebze, meyve ve çay tarımı da yapmaktadır. İlçede, son yıllarda alabalık yetiştiriciliği de büyük gelişme göstermiştir. Ayrıca arıcılık da son yıllarda önemli bir gelişme göstermiş ve toplam kovan sayısı 1870'e ulaşmıştır. İlçede sanayi kuruluşu sayılabilecek özel şirkete ait bir adet çay fabrikası bulunmakta olup, bunun yanı sıra küçük ölçekli ağaç doğrama atölyeleri bulunmaktadır.
 TURİZM
 Doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilçede, Turizm çok gelişmemiş olup ekonomiye bir katkısı yoktur. Daha çok iç turizm hakimdir. Yayla turizminin dışında turizm amaçlı herhangi bir faaliyet yaygın değildir.
 YAYLACILIK
 İlçede yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden bölge halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli yayla şenliklerine katılarak eğlenmek için yaylaya çıkmaktadır. Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otomobiller ile bu yaylalara üç-dört saatte gidilip gelinmektedir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda Haziran, Temmuz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir.Bu yaylaların başında Ağaç başı, Garaovacık yaylaları gelmektedir.
 ÖRF VE ADETLER
 İlçe Örf ve Adet bakımından Giresun yöresi ile benzerlik gösterir. İlçe halkı Geleneksel giysileri diğer yörelere nazaran daha çok tercih etmektedir.Eski geleneklere göre yaylacılık ve yayla şenlikleri sürdürülmektedir. İlçenin, odun ateşinde pişirilen ekmekleri ünlüdür. Ayrıca Güce yöresinin el sanatları arasında, Tevekli beşiği yapımı, ağaç oymacılığı son zamanlarda halı ve kilim dokumacılığı yaygın olarak devam etmektedir.